Volontiraj

Volontiraj

Iskustva naših volontera

Wave

Za prijaviti se na volontiranje, molimo, ispuni OBRAZAC PRIJAVE.

Zašto se pridružiti zajednici Arka – Korablja?

Zajednica Arka – Korablja pruža mogućnosti za jedinstvena prijateljstva i susrete s originalnim ljudima uz koje svaka osoba može otkriti tko je, a ne samo što je sposobna činiti.

Ukoliko imate znanja, vještina i vremena, pridružite nam se kako bi mostovi koje pokušavamo graditi bili još ljepši!

Ukoliko vjerujete u mogućnosti i stvaralački potencijal osoba s intelektualnim teškoćama, došli ste na pravo mjesto. 🙂

Zajednica Arka – Korablja nije samo pružatelj socijalnih usluga, već je nešto više – to je mjesto pripadanja bez obzira na nečije sposobnosti.

Volonteri nam pomažu u dnevnoj radionici u kojoj asistiraju pri izradi nakita, sportskim aktivnostima, gablecu, šetnjama; na susretima zajednice srijedom u raznim aktivnostima; tokom vikend-susreta itd.
Naši volonteri su članovi naše zajednice i njezin jako važan dio. ♥

GDJE SVE MOŽETE VOLONTIRATI?

ARKINA RADIONICA tj. POLUDEVNI BORAVAK: svakim radnim danom osim srijede, od 8:30 do 12:30. U radionici se provode različite aktivnosti: nizanje perli za nakit i krunice, izrada čestitki i pozivnica, izrada prašćića M’arko, adventskih vijenaca itd. Ponekad se ide u šetnju, u šoping, muzicira se, obavlja se tjelovježba, a nekad se i ide na gostovanje u škole grada Zagreba gdje održavamo edukativnu radionicu s djecom. Pomoć volontera potrebna je u asistenciji osoba s intelektualnim teškoćama te za radne zadatke. Volonter će, primjerice, pomagati u izradi nakita, dodavati potrebne alate, nadgledati rad, paziti da se obavlja higijena (pranje ruku prije jela, poslije toaleta, dezinficiranje itd.), uređivati vrt zajedno s OIT, provoditi zadatke voditelja radionice i sl. Tempo u radionici nije zahtjevan. Dapače, radi se opušteno i nema pritiska. Nove volontere polako se uvodi u asistenciju i uči ih se osnovama stručnog pristupa osobama s intelektualnim teškoćama.

SUSRETI ZAJEDNICE SRIJEDOM

Održavaju se srijedom u popodnevnim satima, od 16 do 18h ali moguće je odstupanje od sat-dva u dužini i vremenu održavanja, ovisno o aktivnosti. Susreti srijedom naše su vrijeme koje provodimo kao zajednica, a često nas posjete razni gosti, prijatelji, novi volonteri… Na susretima zajednice slavimo rođendane, igramo kvizove, tombolu i sl., radimo male predstave, njegujemo duhovnost – imamo zajedničku misu, rad po grupama na određenu temu, odemo u šetnju u Maksimir ili na kavu u obližnji kafić,… Mogućnosti je bezbroj a tokom pandemije smo se često družili i preko Zooma.

ARKIN SAJAM RABLJENIH STVARI

Naš tradicionalni sajam održava se 2 do 3 puta godišnje (najčešće u veljači, svibnju, i studenom), i uvijek subotom. Sajam je popularan među građanima koji uvijek rado doniraju stvari za sajam i dolaze kao posjetioci Sajma. Na Sajmu se može naći očuvana odjeća i obuća, knjige, posuđe, stvari za kućanstvo, nakit, ukrasi, dječje igračke itd. Ukratko, sve što se može naći i u jednom kućanstvu. Pomoć volontera potrebna nam je dan ili dva prije sajma kako bi se sortirala i posložila roba, namjestili štandovi itd. a na dan Sajma da se, po završetku, očisti prostor i spremi sva roba koja nije prodana. To su kratke volonterske akcije za koje nam treba veći broj ljudi, kako bi se Sajam što prije namjestio i “razmontirao”.

Stvarajmo svijet u kojemu svi pripadaju:

  • Gradimo uzajamne odnose- Mi smo predani, nadareni i srdačni. Našu viziju i vrijednosti želimo primijeniti na praktičan način.
  • Mijenjamo zajedno živote- Prijateljstvo s osobama s intelektualnim teškoćama mijenja naše poglede prema drugima.
  • Osobno putovanje- Arka – Korablja pruža jedinstveno iskustvo koje vam može promijeniti život, te potaknuti na osobni rast kroz međusobne odnose

Budite volonter u našoj dnevnoj radionici

Wave

Sudjelovanje u radnim programima za osobe s intelektualnim teškoćama obuhvaća pružanje podrške osobama s teškoćama u radnim aktivnostima kao što su izrada nakita, majstorski radovi, sudjelovanje u timu za održavanje edukativne radionica u školama za učenike nižih razreda, posjeti obiteljima osoba s višestrukim teškoćama, podrška u izvršavanju radnih aktivnosti na otvorenom tržištu rada (radni asistent).

Budite volonter u vikend-programima

Wave

Od subote ujutro do nedjelje poslijepodne provodimo vrijeme zajedno. Vikendi su prilika za rast u samostalnosti, odlučivanje o tome kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme te što skuhati za nedjeljni ručak prijateljima.

Budite volonter na našem sajmu rabljenih stvari

Wave

Sajam se tradicionalno održava tri puta godišnje. U njegovoj organizaciji sudjeluju brojni volonteri i sugrađani.

Izbornik