4 dimenzije Arke

4 dimenzije Arke

I. PROFESIONALNA

Wave

Naši programi izrasli su iz potreba osoba s intelektualnim teškoćama koje dugo vremena nisu bile uključene u redovite rehabilitacijske programe. Izrasli su i iz potreba osoba koje, iako su uključene u programe drugih ustanova i organizacija, trebaju prijatelje i podršku za sudjelovanje u životu lokalne zajednice u kojoj žive, te iz potreba njihovih obitelji za predahom i podrškom u održavanju radno-obiteljske ravnoteže.

Konačno, naši programi izrasli su iz potreba našeg društva za inicijativama koje okupljaju različite i pozivaju na susret, izgradnju povjerenja i solidarnost, osobito s najranjivijim članovima društva.

U našem djelovanju primjenjujemo 50-godišnja iskustva dobre prakse zajednica Arka u svijetu kao i suvremene pristupe u edukacijskoj rehabilitaciji i zaštiti mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama.

II. DUHOVNA

Wave

Duhovnost je sastavni dio života naše zajednice koja je izrasla na evanđeoskim vrijednostima  u katoličkoj tradiciji te njeguje ekumenski duh i međureligijsku otvorenost. Svaka je osoba, ukoliko je to njezina želja, pozvana produbljivati svoj duhovni život sukladno vjerskoj tradiciji kojoj pripada. Jednako tako želimo graditi zajednicu sa svima koji njeguju ljudske vrijednosti bez obzira imaju li vjerska uvjerenja ili ne, poštujući uzajamnu različitost. Na tom putu osobe s intelektualnim teškoćama uče nas iskrenoj kulturi susreta i prihvaćanja drugog kakvim jest.

III. DIMENZIJA UZAJAMNIH ODNOSA

Wave

Uzajamnost je poštovanje, iskrenost i briga jednih za druge. Uzajamni odnosi osoba sa i bez intelektualnih teškoća u središtu su našega života. Oni nas otvaraju za susret. U takvim odnosima ne moramo biti savršeni niti se skrivati iza potrebe za uspjehom i nadmetanjem. Možemo biti baš takvi kakvi jesmo!

IV. SUSRETANJE DRUGIH I DRUKČIJIH

Wave

Susretati druge i drugačije dio je naše misije. Želimo zajedno otkrivati radost i ljepotu života, te graditi društvo kojemu svatko pripada, bez obzira na svoje sposobnosti. Naša misija je izrasla iz potrebe našega društva za inicijativama koje okupljaju različite i pozivaju na susret, izgradnju povjerenja i solidarnost, osobito s najranjivijim članovima društva. Kroz iskrene susrete, osobe s intelektualnim teškoćama donose dar sućuti, zajedništva, nježne prisutnosti i utjehe.

Izbornik