IZVJEŠĆE NEZAVISNE KOMISIJE O SLUČAJU JEANA VANIERA

IZVJEŠĆE NEZAVISNE KOMISIJE O SLUČAJU JEANA VANIERA

Dana 30. siječnja nezavisna komisija koju je L’Arche International angažirala početkom 2020. godine da istraži tada navodne slučaje seksualnog iskorištavanja od strane Jeana Vaniera, osnivača Arke u svijetu, izdala je opsežno izvješće sa rezultatima istrage provođene unazad 3 godine.

U nastavku donosimo poveznicu na stranice L’Arche International koji sadrže izjave međunarodnih voditelja Arke Stephana Posnera i Stacey Cates-Carney, izvješće nezavisne komisije na 900 stranica, sažetak izvješća na 60 stranica te ostale relevantne dokumente: https://www.larche.org/about-larche/news/study-commission-2023/

Kao podružnica Arke u Hrvatskoj želimo se ograditi od sramnih postupaka Jeana Vaniera te ponoviti riječi naših međunarodnih voditelja: “Postupci Jeana Vaniera u potpunoj su suprotnosti s elementarnim pravilima poštovanja i integriteta osoba, te protivna temeljnim načelima naših zajednica. (…) Ono što opravdava postojanje Arke nije njezin osnivač, već život njezinih članova, sa i bez intelektualnih poteškoća, u službi humanijeg društva. Ovaj zadatak suočavanja s našom prošlošću pomoći će nam da ostanemo vjerni toj prvotnoj predanosti.”

Zajednica Arka

 

Izbornik