HODAJMO ZAJEDNO 25. 6. 2022.

HODAJMO ZAJEDNO 25. 6. 2022.

Ove subote hodajmo zajedno za zajednicu Arka i osobe s intelektualnim teškoćama

„Hodajmo zajedno“ istodobno se održava u 38 zemalja svijeta a cilj je iskazati podršku osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim roditeljima te prikupiti sredstva za zajednicu Arka u Hrvatskoj

Poznajete li osobu s intelektualnim teškoćama?

Ako je vaš odgovor potvrdan, vrlo vjerojatno je takva osoba svojom neposrednošću i iskrenošću ostavila pozitivan trag u vašem životu. Ipak, takve osobe često se nose sa stigmom, izoliranošću i usamljenošću. Po završetku obrazovanja, nakon navršene 18-te godine života, najčešće ostaju i bez aktivne podrške i konkretnih prilika. Arka Korablja želi odgovoriti na tu potrebu stvaranjem prijateljskog ozračja i provođenjem programa osmišljenih kako bi poticali osobni razvoj pojedine osobe.

Arka Korablja iz zagrebačke Dubrave zajednica je u čijem su srcu odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Za odrasle osobe s Downovim sindromom, autizmom i drugim teškoćama Arka Korablja provodi profesionalne programe poput radne terapije, poludnevnog boravka, psihosocijalne podrške i savjetovanja, a pruža i podršku članovima njihovih obitelji. Arka Korablja dio je međunarodne zajednice L’Arche International koja broji preko 150 zajednica u 50 zemalja svijeta i tako dijeli primjere dobre prakse 55-godišnje povijesti ovog pokreta.

Ipak, Arka Korablja nije samo udruga s područja socijalne skrbi nego zajednica u punom smislu te riječi, u kojoj je prijateljstvo osnova svih aktivnosti. U njoj i preko nje nastoje da društvo spozna vrijednost osoba s intelektualnim teškoćama, smatrajući da njihovi darovi mogu biti na veliku korist društvu u kojem žive. Zato sa svojim članovima, osobama s intelektualnim teškoćama, nastoje što više izlaziti među lokalnu zajednicu i šire, te se susretati sa različitim grupama ljudi – djecom, mladima, građanstvom, političarima, umjetnicima…

Hodajmo zajedno događaj je u kojem će zajedno hodati osobe sa i bez intelektualnih teškoća, kako bi pružili podršku njima i njihovim roditeljima te proslavili jedinstvenu ljepotu svake osobe.

Hodajmo zajedno održat će se 25. 6. 2022., s okupljanjem sudionika u 9h ispred Kulturnog centra Dubrava, Dubrava 51a. Sama šetnja će biti duga 2,3 kilometra a na cilju će se sudionici pridružiti bogatom sportskom, zabavnom te gastronomskom programu u sklopu Dana Dupca.

Program će voditi Jana Rogoz, članica Arke i osoba s intelektualnim teškoćama.

Miron Perić, voditelj udruge naglasio je da je „Hodajmo zajedno poseban po tome što će na isti dan hodati zajednice Arka u 38 zemalja svijeta. Cilj nam je podići svijest o važnosti uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u društvo te prikupljati sredstva za zajednicu Arka. Hodajmo zajedno prvi je ovakav događaj u Hrvatskoj a želja nam je da s godinama sve više raste.“

Koordinatorica „Hodajmo zajedno“ Ivana Pudić podsjeća nas da “osobe s intelektualnim teškoćama osjećaju sve kao i mi, imaju sve želje kao i mi, ali imaju teškoće ostvariti ih. I zato trebaju nas. Nas pojedinačno, i nas, društvo.

Stoga vas pozivamo- pridružite nam se u subotu 25. lipnja u 9 sati – iskažimo podršku osobama s intelektualnim teškoćama, pokažimo toplinu i dobrotu koju Zagreb ima. Očekuje vas veselo druženje sa dobro raspoloženim domaćinima.“

Zajednica Arka Korablja financira se preko donacija privatnih osoba i organizacija. Ukoliko ih i vi želite podržati svojom donacijom, možete to učiniti skeniranjem 2D kôda ili posjetom njihovoj donacijskoj stranici.

Više informacija o zajednici Arka i događaju Hodajmo možete naći na njihovoj web ili Facebook stranici.

Izbornik