[ZA MLADE] Europske snage solidarnosti – iskustvo volontera

[ZA MLADE] Europske snage solidarnosti – iskustvo volontera

MIA MAJIĆ naša je volonterka koja je putem progama Europske snage solidarnosti odradila svoju volontersku službu u Arci tokom godine dana. Po završetku njene volonterske službe popričali smo s Mijom o tome kako joj je bilo. Ovaj intervjuić toplo preporučamo svim mladima od 18 do 30 godina, kao i više informacija o Europskim snagama solidarnosti i mogućnostima volontiranja unutar cijele Europe uz džeparac i pokrivene troškove života, koje možete pronaći ovdje

Mia, što te je potaknulo da se pridružiš Europskim snagama solidarnosti i volontiraš u Arci? 

U Arci sam volontirala skoro dvije godine na susretima zajednice srijedom. Budući da sam na fakultetu upisala apsolventsku godinu i nisam imala predavanja, htjela sam više vremena posvetiti volontiranju u Arci, svaki dan. Preko prijateljice koja je također volontirala u Arci sam saznala za Europske snage solidarnosti i odlučila se na taj oblik volontiranja.

       

Kakva si očekivanja imala/imao na početku službe a kako sad gledaš na svoju volontersku službu? Što bi rekla da su najvrjednija iskustva tvoje volonterske službe? 

Na početku volontiranja sam mislila da ću biti negdje u pozadini, malo pomagati i puno učiti od drugih. Kako je došla korona i morali smo radionicu raspodijeliti u dvije smjene, dobila sam priliku da budem zadužena za popodnevnu smjenu. To je za mene bio velik izazov, ali tek tada sam shvatila koliko zapravo puno znam i kako dobro radim sa osobama s intelektualnim teškoćama. Imala sam veliku podršku od starijih i iskusnijih asistenata koji su nas vodili i pomagali savjetima. Puno sam naučila od njih. Osim rada s osobama s intelektualnim teškoćama, naučila sam puno o sebi kao o osobi, o svojim slabostima, ali i vrlinama. Među najvrjednijim iskustvom koje sam tu dobila je svjesnost da se mogu i znam izboriti za sebe i da sam iskrena u odnosu sa drugim ljudima.

Koje su najvrjednije vještine i znanja koje si stekla volontirajući u Arci?

Rad sa osobama s intelektualnim teškoćama u poludnevnom boravku, pripremanje materijala za sastanke supervizije sa psihijatricom, završila sam edukaciju za pisanje i upravljanje projekatima, naučila sam nešto i o fundraisingu tj. prikupljanju sredstava za neprofitne organizacije…

Što bi poručila mladima koji čitaju ovaj intervju i razmišljaju o volontiranju preko Europskih snaga solidarnosti

Odlično iskustvo! 🙂

 

 

Izbornik