ERASMUS+ PUTOVANJE U SLOVENIJU

ERASMUS+ PUTOVANJE U SLOVENIJU

   

Erasmus+ je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, koji su identificirani kao najvažnija područja za osobni i profesionalni razvoj građana.

Jedan od prioriteta programa je podrška osobama s invaliditetom, što je omogućilo našem timu koji se sastojao od dvije osobe s intelektualnim teškoćama i dva asistenta da od 13. do 15 12. 2023. posjete zajednicu Barka u slovenskim Medvodama pored Ljubljane.

Po završetku formalnog obrazovanja, osobe s IT najčešće su dulje vrijeme izvan tržišta rada. Potrebna im je psihosocijalna pomoć za održavanje stečenih kompetencija, stjecanje i učenje novih vještina, nove radne aktivnosti i radionice kako bi mogli aktivno sudjelovati.

Njihove potrebe su: pripremiti ih za tržište rada, prakticirati stečene vještine, naučiti nove vještine, stvoriti prijateljstva, dobiti psihosocijalnu podršku, dobiti podršku mentalnog zdravlja, podržati ih u organiziranju radnog i slobodnog vremena, podržati u pripremi za samostalan život, podržati ih u širenju iskustava izvan svoje lokalne zajednice i poznatog okruženja.

Ovo putovanje osnažilo je sudionike s intelektualnim teškoćama u novim kompetencijama, interkulturalnom ozračju, upoznavanju novih prijatelja i stjecanju novih iskustava.

Izbornik