Radni programi za osobe s intelektualnim teškoćama

Sudjelovanje u radu mobilnog tima podrške osobama s teškim višestrukim teškoćama, posjeti potrebitim obiteljima, volontiranje u knjižnici Dubrava, frizerskom salonu Cut-Up i dr., izrada nakita od fimo mase, priprava i organizacija Korabljinih sajmova rabljenih stvari, jačanje komunikacijskih i drugih vještina te kreativne i sportske radionice neke su od aktivnosti radnih programa. Osmišljeni su kao tranzicijski programi osnaživanja osoba s intelektualnim teškoćama za uključivanje u svijet rada. Važno nam je omogućiti dostojanstveni posao našim članovima s intelektualnim teškoćama no više od toga, stvarati mogućnosti da svojim radom mogu drugima pomagati.

Podrška osobama s teškim višestrukim teškoćama u obitelji

Program je nastao iz potreba odraslih osoba s teškim višestrukim teškoćama koje nisu uključene u redovite rehabilitacijske programe i velike usamljenosti njihovih obitelji. Za ove osobe koje trebaju intenzivnu 24 satnu podršku okoline osim velikih institucija ne postoje službe podrške u zajednici.

Mobilni tim koji se sastoji od stručnjaka, volontera, roditelja te naših članova s intelektualnim teškoćama nastao je kako bi proširili mrežu podrške oko ovih obitelji i osigurali kontinuiranu ljudsku i stručnu prisutnost. Program se sastoji od slijedećih aktivnosti:

- Posjeti obiteljima: podrazumijevaju brojne susrete kojima nastojimo graditi ozračje povjerenja s roditeljima i ostalim članovima obitelji. Posjetima provodimo kontinuiranu opservaciju i podršku te savjetodavni rad s članovima obitelji.

- Provedba aktivnosti u obiteljskom domu: sukladno potrebama pojedine osobe i u dogovoru s obitelji provodimo individualni rad tj. terapeutske aktivnosti unutar same obitelji. Osobe s intelektualnim teškoćama kao članovi mobilnog tima sudjeluju u radionicama u obiteljskom domu i tako doprinose širenju mreže podrške i prijateljstva prijeko potrebnih ovim osobama. Istodobno pomažu i njihovim obiteljima prepoznati mogućnosti rasta i napretka članova o kojima brinu.

- Povremeno uključivanje osoba s višestrukim teškoćama u redovite programe Korablje kako bi se boravak izvan obiteljskog doma doživio kao pozitivno a ne traumatsko iskustvo (povremeno sudjelovanje u našim radionicama, susretima i sl.).


Program počiva na principima zaštite mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama te primjerima dobre prakse zajednica Arka iz drugih zemalja u svijetu (suradnja sa zajednicom L'Arche de Cuise u Francuskoj u razvoju službi podrške za osobe s teškim višestrukim teškoćama). Program je prepoznat od strane Grada Zagreba koji se već treću godinu zaredom provodi pod nazivom: „Kasna intervencija“- model zaštite mentalnog zdravlja osoba s višestrukim teškoćama i njihovih obitelji. Rezultati projekta predstavljeni su na Međunarodnom kongresu o mentalnom zdravlju osoba s intelektualnim teškoćama u Firenci, u rujnu 2015.

Vikend programi

Od subote ujutro do nedjelje poslijepodne živimo zajedno! Vikendi su prilika za rast u samostalnosti, odlučivanje o tome kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme te što skuhati za nedjeljni ručak prijateljima... i ujedno prilika za predah članovima obitelji. Provode se kao povremeno stanovanje uz podršku tijekom vikenda. Nastali su iz potrebe naših članova s intelektualnim teškoćama za postupnom prilagodbom na boravak izvan obiteljskog doma odnosno za osnaživanjem za život u lokalnoj zajednici (suradnja s Centrom za rehabilitaciju Zagreb, podružnica Orlovac, suradnja sa zajednicom Arka u Sloveniji – Skupnost Barka).

Studentska poslijepodneva

Šetnja špicom, izlasci u kino, kazalište, na koncert, sportske aktivnosti, priprema slavlja, večere u studentskoj menzi, druženja s mladima… neke su od aktivnosti sudjelovanja u životu lokalne zajednice. Aktivnosti su povjerene mladim volonterima i studentima čija kreativnost pronalazi uvijek originalne načine kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Odvijaju se u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Susreti roditelja

Susreti se održavaju jednom mjesečno a vode ih stručnjaci Edukacijsko-rehabilitacijskog te Pravnog fakulteta – Studijskog centra za socijalni rad. Nastali su iz potrebe roditelja za uzajamnom podrškom kao i za podrškom u održavanju radno-obiteljske ravnoteže. Kao i u svim drugim programima, polazište svega je susret iz kojeg se gradi povjerenje i spremnost na iskreno slušanje sebe i drugoga.

Udruga Korablja je korisnica institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
za stabilizaciju i/ili razvoj udruge