Između 30% i 60% osoba s intelektualnim teškoćama ima narušeno mentalno zdravlje za razliku od 10% osoba u općoj populaciji. Pored toga, na svaku osobu s intelektualnim teškoćama može se računati na još 4 druge osobe koje su s njima u stalnoj komunikaciji, a koje trebaju pomoć u obliku informacija, savjetovanja, podrške u obiteljskom domu i sl. (Došen, 2003).

„Kasna intervencija“: model zaštite mentalnog zdravlja osoba s višestrukim teškoćama projekt je kojeg provodimo s ciljem poboljšanja zaštite mentalnog zdravlja osoba s višestrukim teškoćama u obitelji. U RH nema organizirane zaštite mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama. Projekt se već treću godinu provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, točnije Gradskim uredom za zdravstvo te Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, te u partnerstvu s L'Arche Germany. Projekt odgovara na potrebe osoba s višestrukim teškoćama za sustavnom zaštitom njihova mentalnog zdravlja kao i na potrebe članova njihovih obitelji za predahom i podrškom u održavanju radno-obiteljske ravnoteže. Model počiva na iskustvima provedbe naših pilot projekata, principima zaštite mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama (integrativna dijagnoza i tretman, prema prof. dr. Anton Došen), primjerima dobre prakse zajednica Arka u svijetu te na nekim od principa rane intervencije. Posebnost modela je u uključenosti osoba s intelektualnim teškoćama u rad mobilnog tima „kasne intervencije“. Osobe s intelektualnim teškoćama svojom prisutnošću doprinose izgradnji povjerenja s ovim obiteljima i članovima o kojima brinu te doprinose izgradnji mreže podrške oko ovih obitelji.

Ovom rubrikom na našoj internetskoj stranici želimo potaknuti dijalog i suradnju u razvoju sustavne zaštite mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Javite nam se!

Kutak za razmišljanje

Mentalno zdravlje osoba s intelektualnim teškoćama

Udruga Korablja je korisnica institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
za stabilizaciju i/ili razvoj udruge