ZAJEDNICA

Mi smo osobe sa i bez intelektualnih teškoća. Okuplja nas čežnja da zajedno dijelimo život i doprinosimo izgradnji povjerenja u našem društvu. Zajednica je za nas mjesto pripadanja, praštanja i slavlja. To je „kad smo svi zajedno“, kako kaže naš Nenad - pjesnici, nogometaši, stručnjaci, studenti, ekonomisti, umjetnici… Vjerujemo u našu potrebu jednih za drugima i jedinstvenu ljepotu svake osobe.

Korablja je legalno tijelo - udruga putem koje djeluje zajednica Arka u Zagrebu. Dio smo međunarodne obitelji – mreže zajednica Arka koje postoje u više od 40 zemalja u svijetu a koje su okupljene unutar krovne organizacije L'Arche International (www.larche.org). Jean Vanier, utemeljitelj Arke, htio je da ona bude mjesto gdje će svaka osoba, bez obzira na njezine sposobnosti, imati svoje mjesto i moći dati svoj doprinos u izgradnji čovječnijeg društva. U takvom načinu života ranjivost ljudske osobe otkrivamo kao dar, a naši odnosi postaju izvor preobrazbe nas samih i društva u cjelini.


PROFESIONALNA DIMENZIJA - SOCIJALNE USLUGE U ZAJEDNICI

Naši programi izrasli su iz potreba osoba s intelektualnim teškoćama koje dugo vremena nisu bile uključene u redovite rehabilitacijske programe. Izrasli su i iz potreba osoba koje, iako uključene u programe drugih ustanova i organizacija trebaju prijatelje i podršku za sudjelovanjem u životu lokalne zajednice u kojoj žive te iz potreba njihovih obitelji za predahom i podrškom u održavanju radno-obiteljske ravnoteže. Konačno, naši programi izrasli su i iz potreba našeg društva za inicijativama koje okupljaju različite i pozivaju na susret, izgradnju povjerenja i solidarnost osobito s najranjivijim članovima društva.

Djelujemo kao dnevni centar u istočnom dijelu grada Zagreba s fleksibilnim službama podrške. Surađujemo sa stručnjacima različitih profila. U našem djelovanju primjenjujemo 50-godišnja iskustva dobre prakse zajednica Arka u svijetu kao i suvremene pristupe u edukacijskoj rehabilitaciji i zaštiti mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama. Mreža toplih, iskrenih i vjernih odnosa u zajednici potvrda su kvalitete i održivosti socijalnih usluga. Iskrenost osoba s intelektualnim teškoćama u međuljudskim odnosima, njihova kreativnost, vjernost prijateljstvu, sućut, nenadmašni osjećaj za slavlje neke su od kvaliteta koje ih čine nezamjenjivim partnerima u razvoju socijalnih usluga. I više od toga – rušeći našu potrebu da budemo bolji od drugih pomažu nam premostiti brojne ponore koji postoje u nama i oko nas. Ta istina polazište je svih naših programa.


DUHOVNOST

Duhovnost je sastavni dio našeg života. Zajednica smo katoličke tradicije i ekumenskog duha. Tako je svaka osoba, ukoliko je to njezina želja, pozvana produbljivati svoj duhovni život sukladno vjerskoj tradiciji kojoj pripada. Ali evanđeoske vrijednosti koje pokušavamo živjeti prije svega su duboko ljudske vrijednosti. Stoga nam je podjednako važno graditi zajednicu i živjeti naše poslanje sa svima koji te vrijednosti žive u svom životu i za njih se zauzimaju u našem društvu iako nemaju vjerskih uvjerenja, u uzajamnom poštivanju različitosti. Vjerujemo da su čežnja za dobrom, mirom i povjerenjem koje prebivaju u srcu svake osobe vrijednosti koje okupljaju i pomiruju različitosti. Na tom putu osobe s intelektualnim teškoćama uče nas iskrenoj kulturi susreta i prihvaćanja drugog kakvim jest.

Arka u svijetu postoji u različitim kulturnim i vjerskim sredinama. Zajednice su ekumenskog i međureligijskog karaktera, ovisno o okruženjima u kojima djeluju. Svaka osoba, bila ona vjernik ili ne, podjednako je prihvaćena u svojoj slobodi savjesti.


UZAJAMNI ODNOSI

Uzajamnost je poštovanje, iskrenost i briga jednih za druge. Uzajamni odnosi osoba sa i bez intelektualnih teškoća u središtu su našeg života. Oni nas otvaraju za susret. U takvim odnosima ne moramo biti savršeni niti se skrivati iza potreba za uspjehom i nadmetanjem. Možemo biti baš takvi kakvi jesmo!

O nama

Udruga Korablja je korisnica institucionalne podrške
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva
za stabilizaciju i/ili razvoj udruge